Välkommen till Sundsvalls första sommargågata!

I sommar byter delar av Rådhusgatan skepnad och blir den första sommargågatan i Sundsvall. Mellan juni-september stängs en del av gatan av för trafik för att erbjuda ett nytt utrymme mellan fasaderna längs gatan där vi kan umgås, äta och leka.

– Vi vill visa hur gaturummet kan användas på andra sätt än med bara trafik och hoppas att sommargågatan leder till en ny plats för sundsvallsborna att träffas och umgås på, säger Mattias Carpenlid, projektledare Sundsvalls kommun.

Nya sätt att använda gatan – Leka, umgås, äta och njuta

Sommargågatan innebär att bilarnas framkomlighet begränsas under några månader till förmån för nya sätt att använda gatan. Sommargågatan kommer att möbleras med sittmöbler, uteserveringar, lek, spel och växter. Målet är att skapa en mer trivsam stadsmiljö att vistas i och ge utrymme för glädje och gemenskap.

– Vi kommer att ställa dit stora blomsterkuber som levereras färdigplanterade. Det är 10 st höga fluffiga växtkonstruktioner som ska göra gaturummet mysigare och grönare. Vi hoppas att det blir en härlig färgexplosion med cerise, rosa, vitt och lila, säger Alena Repko, landskapsarkitekt, Sundsvalls kommun.

Många andra städer iordningsställer sommargågator. Det är ett tillfälligt inslag där gatan kommer att möbleras och ett nytt gaturum kommer att växa fram. Försöket med sommargågatan är en del av ett stadsutvecklingsprojekt.

– Vi testar oss fram och vill gärna ha feedback så att vi kan göra en ännu bättre sommargågata kommande år, säger Mattias Carpenlid.

I samband med att delar av Rådhusgatan tillfälligt görs om till sommargågata kommer den att skyltas om till gågata. På en gågata får motordrivna fordon inte framföras.

På sommargågatan rör man sig till fots eller cyklar

– På Sundsvalls nya sommargågata får du gå eller cykla. Samma regler som på vilken gågata som helst, säger Jenny Andreasson, trafikingenjör, Sundsvalls kommun.

Välkommen till Sundsvalls första sommargågata som börjar möbleras upp den 17 juni och kommer att öppna upp från och med den 22 juni.
Hit kan du ta med dig lunchlådan och sätta dig att äta, ta en fika, njuta av grönskan, utmana en kompis i pingis eller låt barnen leka i den nya glasskiosken.

Välkommen! 

Total
0
Shares